Zalety drobiu
Lekkostrawne, łatwo przyswajalne, bogate w białko, witaminy i składniki mineralne – to tylko niektóre walory odżywcze mięsa drobiowego. Jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na poprawę wyglądu skóry dzięki wysokiej zawartości cynku, magnezu, potasu i koenzymu Q10 – jednego z najsilniejszych antyutleniaczy spowalniającego procesy starzenia.
Drób jest także bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, które wpływają m.in. na sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Zawiera mniej tkanki łącznej niż inne gatunki mięsa, dzięki czemu jest lekkostrawny. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i małą kaloryczność (trzykrotnie niższą od mięsa wieprzowego) polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.
Bogactwo składników odżywczych sprawia także, że mięso z kurczaka wskazywane jest przez ekspertów żywienia jako ważny element zbilansowanej diety dzieci zapewniający im prawidłowy rozwój. Ponadto drób to mięso o doskonałych walorach smakowych w każdej postaci: pieczonej, duszonej, gotowanej czy smażonej.